چالش کرونا ویروس باعث گردیده است تا مدیران واحد فناوری اطلاعات سازمانها در داخل کشور به فکر راه اندازی بستر دورکاری (ریموت ورکینگ) بیفتند و در اینجا قصد داریم انواع سیستم های نرم افزاری Remote Working را به سرپرستان IT، مهندسان شبکه کامپیوتر و کارشناسان آی تی شرکتها معرفی کنیم و چند توصیه نسبت به انتخاب بهترین راهکار در این زمینه داشته باشیم.

مزایای استفاده از بستر دورکاری و سیستم های نرم افزاری Remote Working

نخستین مزیت سامانه های مجازی دورکاری، کاهش هزینه های سازمان و شرکت هاست. با استفاده از سیستم های نرم افزاری Remote Working دیگر نیاز نیست کارفرما برای کارمند خود حتما فضای فیزیکی و سیستم کامپیوتر سخت افزاری تهیه نماید و حتی در هزینه هایی چون غذای ناهار، آب برق تلفن، سیستم های گرمایشی و سرمایشی و مصرف اینترنت و … به شدت صرفه جویی می گردد. از سمتی دیگر، نیروی دورکار و کارمند در خانه نیز دیگر نیاز نیست وقت و زمان خود را صرف ترافیک روزانه نماید. برای رفتن به سر کار هزینه ایاب و ذهاب بپردازد و مهمتر از همه از انتشار گسترده انواع ویروسها در هنگام شیوع فراگیر مثل کرونا در امروز جلوگیری می کند و راه حل دورکاری به مهار سریع تر این نوع بیماری های واگیردار کمک می کند.

چند توصیه به ادمین Admin ها و مدیران IT برای راه اندازی بسترهای دورکاری

باز کردن سرویس RDP روی اینترنت مهلک ترین اشتباه ممکن است. با توجه به ضعف RDP روی حملاتی مثل Brute Force امکان نفوذ به سیستم ها و اجرای حملات باج افزاری بسیار جدی و محتمل است. تغییر پورت RDP هم مشکل را برطرف نمیکند. بنابراین باز کردن RDP روی IPهای Valid سازمان را به عنوان یک راهکار فراموش کنید. گزارش Shodan نشان می دهد که متاسفانه روی نزدیک به 12000 تا IP در ایران پروتکل RDP فعال است و در دسترس همگان است!

راهکار شما برای دورکاری باید دارای حداقلهای امنیتی لازم باشد. راهکار شما باید تضمین کند که کارمندان نمی توانند فایلها و اسناد سازمان را به روی سیستم شخصی خود در خانه انتقال دهند. همچنین کارمندان نباید بتوانند فایل آلوده ای را از کامپیوتر شخصی خود به داخل سازمان منتقل کنند.

برخی سازمانها ناچارا نرم افزارهای تحت وب خود را روی اینترنت Publish و انتشار داده اند. این اقدام به هیچ وجه منطقی نبوده و می تواند منشاء سوء استفاده های غیرمجاز حتی توسط کارمندان شود. ضمن اینکه نفوذ به آنها کار سخت و پیچیده ای نخواهد بود. برای این کار می بایست از سامانه های وب اپلیکیشن فایروال Web Application Firewall یا همان (ٌWAF) استفاده نمایید که امروزه کاملترین این سیستمها که حتی قابلیت استقرار بر بستر مجازی سازمان مانند WMware ESX و Citrix XenServer و Microsoft Hyper-V را نیز دارد محصول سیتریکس نت اسکلر NetScaler می باشد که در سایت مرکز تخصصی اپلیکیشن فایروال نت اسکلر می توانید اطلاعات بیشتری در این باره کسب نمایید.

استفاده از راهکار دورکاری شما نباید برای کارمندان سخت و پیچیده باشد به طوریکه کارمندان قید استفاده از آنرا بزنند! راه حل بستر نرم افزاری Remote Working سازمان و سرکت شما باید متناسب با پهنای باند اینترنت خانگی به سهولت قابل استفاده باشد. بستر دورکاری مورد نیاز شما باید سریع و آسان پیاده سازی شود و نباید هزینه زیادی را به سازمان تحمیل کند.

راهکار شما باید قابل نظارت باشد. باید بتوانید نحوه استفاده کارمندان را مانیتور کنید و اگر کارمندی قصد سوء استفاده داشته باشد و از طریق سیستم وصل شده باشد اما کم کاری کند و وظایف خود را انجام ندهد بتوانید او را شناسایی کنید. بهتر است برای امن سازی و تامین امنیت بیشتر نرم افزار شرکت و سازمان شما بهتر است استفاده از سیستم دورکاری و ریموت ورکینگ را محدود به IPهای داخل کشور  کنید.

بستر دورکاری باید از طریق ارتباط مطمئن و امن باشد

فراموش نکنید سیستم کاربر در خانه تحت کنترل شما نیست و نمی تواند باشد. ممکن است استانداردهای سازمانی شما را نداشته باشد. ممکن است آلوده به ویروس باشد. از طرفی شما نمی توانید کارمندان را ملزم به رعایت شرایط خاصی روی سیستم شخصی خود در خانه کنید. همچنین نمی توانید سازمان را متحمل هزینه کنید تا برای هر کارمند یک کامپیوتر در منزل تهیه کند! شما نمی توانید به سیستم شخصی کارمندان متصل شوید و به آنها پشتیبانی بدهید. پس راهکار دورکاری Remote Working شما باید با این محدودیت ها و ریسکها سازگار باشد و بتوانید بدون ریسک از همان سیستم های آلوده و نامطمئن استفاده کرده و یک ارتباط مطمئن و امن را برقرار کنید.

راهکار دورکاری روشی اصولی برای کمک به مهار سریع تر بحران ویروس کرونا

اگر برای راه اندازی هریک از مراحل فوق نیاز به مشاوره داشتید می توانید با ما تماس بگیرید. قطعا با راه اندازی موثر سیستم های دورکاری می توانیم در مهار کرونا سهیم باشیم.
فراموش نکنیم که کرونا یک فرصت و آزمون بزرگ برای سیستم های دورکاری در کشور است که اگر نتیجه آن موفق باشد می تواند بعد از کرونا هم حداقل برای برخی مشاغل ادامه یابد.
گرچه این روزها کارمندان سازمانها با تشویق به دورکاری حضور کمتری در سازمانها دارند اما این روزها، روزهای پرکاری برای بخشهای IT سازمانها خواهد بود.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *